вівторок, 30 березня 2021 р.

  А на тих рушниках – Україна моя

    23 березня 2021 року у Первомайській міській бібліотеці презентували книгу ПОЛОТНЯНІ ПИСЬМЕНАчленкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреата Гранд-премії ім. Федора Гнідого Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради, вишивальниці, народної майстрині Любові Миколаївни Бугар (Тринчук) уродженки села Сваричів.
    Народилася 4 червня 1960 року на Прикарпатті в селі Сваричів, у родині, де зберігалися і свято шанувалися народні традиції, звичаї та обряди. Рідня з боку батька – українська, з боку матері – польська. У 1984 р. з відзнакою закінчила Харківський державний університет ім. О.М.Горького, за фахом – філолог, викладач української мови та літератури. 25 років присвятила педагогічній діяльності у Первомайському ліцеї. Має відзнаку Відмінник освіти України.
    Мисткиня має близько 20 персональних виставок: у 1984, 2004 та 2008 рр. - у Харківському художньому музеї; у 2007, 2010 рр. - у Первомайському краєзнавчому музеї, у 2007 р. - у «Будинку прав людини» і Верховній Раді в. м. Києва, у 2010, 2013 та 2017 рр. - у Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури та мистецтва. У 2013 р. її твори гідно представляли народне мистецтво Первомайського району на огляді-конкурсі «Слобожанські передзвони».
    Ідея написати книгу у майстрині виникла ще у 2015 році, коли вона виступала у Верховній раді з доповіддю про особливості Слобожанської вишивки. Під час формування доповіді виявилось, що матеріалу про слобожанську вишивку дуже мало. Так і виникло бажання у майстрині поділитися своїми напрацюваннями з українцями.
    Майстриня говорить: «Народив мене Захід, а виховав Схід. Саме тут сформувався мій світогляд. Я завжди згадую, як розпочався мій шлях до вишивання. Був дощ, а я забула парасольку і ми сховались в приміщені на Пушкінській (в Харкові), де проходила виставка. І я дивлюсь, сидить бабуся, а навколо вишиті рушники. І тоді я подумала, ось бабуся може вишивати, а чому я ні?». Це і був той доленосний випадок.
    Зараз творчий доробок майстрині налічує близько тисячі творів. Самобутня вишивальниця опанувала майже всі відомі види вишивки.
         У її творчому надбанні рушники, сорочки, картини, ікони. Вона відроджувала на Слобожанщині техніку «білим по білому» і дотепер залишається активною учасницею заходів з відродження, розвитку та популяризації національного мистецтва.
     

    Любов Миколаївна не тільки розповіла про свій творчий шлях, а й подарувала гостям свою книгу з іменними надписами. Сваричівська бібліотека також отримала в подарунок книгу від землячки.
    

    

Бугар.Л.М. Полотняні письмена [Текст]: альбом-каталог /Л.М. Бугар. – Харків: Золоті сторінки, 2021. – 152 с.: фото.







В альбомі представлені роботи майстрині, наведено взірці оригінальних авторських орнаментів, цікаві факти про вишивку та вишиванки. Історія та основні мотиви української вишивки, її орнаментальна символіка та регіональні особливості, традиції та сучасність – усе це ви знайдете на сторінках цього видання. Окремі розділи посвячені орнаментам традиційної слобожанської вишивки.


    Цей альбам – каталог у повсякденні буде корисним для навчання, збереження і продовження традицій. І все буде у вас під рукою – розгорнете, подивитесь і подякуєте авторці.
    ЇЇ твори, наповнені світлом любові та щирості, наповнюють душу могутньою силою сприйняття прекрасного, несуть у XXІ сторіччя багатогранну спадщину, яка єднає життєдальні корені традиційної культури минулого, сьогодення і майбуття.

Немає коментарів:

Дописати коментар