вівторок, 27 квітня 2021 р.

 Пізнаймо писанки секрет

Писанко чудова, різно кольорова,

ти стоїш над світом у величі, красі.

Тебе споглядають, тебе прославляють

Божі люди світу і на Небесі.

Українська писанка стала невід’ємною частиною Великодня. Існує багато красивих легенд про походження писанки у християнстві. Але значення не змінилося, вона символізує народження життя, його безперервність та оновлення. Писанку вважали чудодійною вже з нанесенням на неї орнаменту. Це своєрідний оберіг від усякої нечисті, хвороби, вогню і нещасть.

Напередодні пасхальних свят  господині печуть паски, фарбують крашанки, розписують писанки. А чи знаєте ви , що в місті Коломия, що на Івано – Франківщині розташований один із найоригінальніших музеїв України – музей Писанки, який визнано новітнім чудом України. Тоді запрошуємо разом віртуально відвідати музей.


Єдина у світі культурна установа, збудована у вересні 2000 року спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису – писанок.


Урочисте відкриття музею "Писанка" відбулося 23 вересня 2000 року, під час Х Міжнародного Гуцульського фестивалю. Концепцію експозиції музею розробила директор Я.Ткачук, а втілили в життя коломийські художники В.Андрушко та М.Ясінський.

Виставкова зала розташована в оригінальній будівлі у вигляді величезної писанки. Колекція писанок налічує понад 12 тис. екземплярів. Експонати зібрані з усіх куточків України, деякі привезені з Пакистану, Шрі – Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії.

Сама по собі писанка – це переважно куряче (гусяче) яйце, розписане за специфічною технологією воском і зафарбоване природними, чи аніліновими фарбниками. Традиція такого розпису в гуцульському регіоні сягає глибин багатовікової історії й становить унікальне надбання творів мініатюрного живопису, орнаменти у яких збережено за язичницькими символами.


     

Протягом кількох десятиліть невідомим залишався метод зберігання і реставрації писанки, який винайшли коломийські музейники. Завдяки цьому тепер усі зацікавлені мають змогу милуватися філігранністю гуцульських писанок.

В музеї існує традиція - перші особи держави під час відвідин музею отримують подане  професійною писанкаркою біле куряче яйце, розтоплений бджолиний віск і писачок, яким залишають свій автограф на поверхні яйця, а далі розписують як писанку.


В експозиції музею є писанки з підписами Президентів України Л.Кучми, В.Ющенка, багатьох видатних політичних діячів України.

Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візиткою Коломиї і приваблює відвідувачів з усіх країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар