вівторок, 20 квітня 2021 р.

 23 квітня - Всесвітній день книги 
та авторського права

 Книга - це джерело освіти, знання і

якщо збагачення, то збагачення

культурного і душевного.

   Рильський М.

          

     Сьогодні, коли без Інтернету та цифрових технологій важко уявити собі життя та роботу, здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так. Книга була і залишається незамінним супутником людини, її мовчазним радником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості.

         Всесвітній день книги та авторського права відзначається щорічно 23 квітня. Це свято було започатковано ЮНЕСКО  в 1995 році для підтримання та розвитку розповсюдження книг.

Чудова традиція святкування Дня книги народилась в Каталонії у День Святого Георга, коли традиційно дарували троянду за кожну куплену книгу. Цього дня також було прийнято дарувати книги близьким. Однак, серйознішою причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад: Мігель Сервантес, Вільям Шекспір, Лопе де Вега, Моріс Дрюон, Володимир Набоков та ін. До названих можна також зарахувати Григорія Тютюнника, Василя Земляка, Олександра Гаврилюка, Андрія Куркова.

 Це один із знакових днів у нашому міжнародному календарі. Талант письменника - яскрава демонстрація духовного начала всього людства. Уміння висловити свої почуття і переживання, думки і образи, події і відносини, і багато чого, що так чи інакше зв’язується з людським світоглядом - справжній дар. Сказати і бути почутим, знайти розуміння і відгук у серцях вдячного читача - це мета будь-якого автора. Далеко не всім вдавалося досягти її. А деякі навіть випереджали свій час, будучи натхненниками і законодавцями нових підходів, і нових поглядів.

      
        Книга - це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми     не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і        знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до            справжніх творчих досягнень та розумінню краси нашого            людства.


Треба відмітити і другу частину цього свята - це «авторське право» або на англійські мові «copyright». Авторське право було прийнято, щоб захистити інтелектуальну власність в будь-якій формі прояву. Спочатку авторське право захищало писемні прояви, такі, як книжки й брошури тощо, тому власне і святкується разом з днем книги. А тепер це може бути і малюнок, і скульптура, і навіть комп’ютерна програма.

Для усіх, хто шанує й розвиває друковане слово представлена виставка «З книгою через віки». Запрошуємо до перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар