вівторок, 28 липня 2020 р.

Служіння істині і добру» :155 років з дня народження Андрея Шептицького

   Андрій Шептицький є символом української Церкви, національного і духовного єднання. Окрім того Владика відомий в нашій історії як політичний діяч, благодійник, меценат, рятівник сотень євреїв за часів Голокосту.
   За своє життя Андрей  Шептицький встиг відкрити Львівську греко-католицьку богословську академію, Богословське наукове товариство, український католицький інститут. Митрополит заснував Український національний музей та відстоював ідею Українського університету у Львові. Також Шептицький  підтримував діяльність приватних шкіл, товариста «Просвіта», «Рідна школа», «НТШ, об’єднання «Луг», «Пласт» тощо. Крім того,  глава УГКЦ відкривав садочки і школи, допомагав молодим художникам. У соборі Св. Юра організував Народну школу ім. Грінченка для бідних дітей. Шептицький віддав усі свої землі для створення там шкіл, а також заснував Народну лічницю, де могли безкоштовно лікуватися ті, хто не міг дозволити собі лікуватись за гроші. Писав грунтовні філософсько-богословські трактати та аскетичні твори, досліджував історію церкви.
   28 липня працівники бібліотеки організували книжкову викладку літератури «Служіння істині і добру» до 155-річчя з дня народження  митрополита Андрея Шептицького, на якій представлено твори митрополита та видання присвячені його життю та діяльності.


    Заборовський Я.Ю"Митрополит Андрей Шептицький".  У книзі автором подано нарис про життя і служіння церкві та народові 1865-1944рр., а також передано зміст послань Шептицького: «Як будувати рідну хату?», «Не убий».У книзі використано фотоальбом із ілюстраціями Шептицького.
   Андрей Шептицький"Як будувати рідну хату?"Велич і смирення митрополита Андрея Шептицького найповніше виражається в його посланні"Як будувати українську хату. Велич - бо годі знайти прозорішу візію найпростішого вирішення складної й заплутаної української проблеми. Смирення - бо ніхто краще від Митрополита не розумів, наскільки важко робити найлегші речі разом і впродовж тривалого часу.(Тарас Прохасько)
   Шептицький А. "Послання любови ". Пастирські послання – справжня скарбниця для українців, повчання, як жити, як краще пізнати правду християнської віри. У книзі пастирські послання: «Слово до вірних», «До організацій», «До багатих», До вбогих», «До науки і просвіти», «До батьків», «Слово до всіх, а також «Пастирські листи до духовенства», «Християнська родина», «Правдива віра», «Найбільша заповідь»

 «Рожнятівщина: стежками Митрополита Андрея Шептицького». В буклеті використані фото Ярослава Коваля з експозиції Цінівського історико-краєзнавчого музею та видання "Господар Перегінської пущі",приватної колекції Якова Марка,с.Кузьмінець.








Немає коментарів:

Дописати коментар